Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Lokalna samouprava

Objavljeno 26.12.2018. | objavio Plusonline

0

Gradski većnici dali saglasnost na programe poslovanja javnih preduzeća, ustanova kulture i organizacija za 2019. godinu

Danas je održana sednica Gradskog veća na kojoj su razmatrani programi rada Skupštine grada, programi rada sa finansijskim planovima javnih preuzeća i ustanova kulture i organizacija za 2019. godinu.

Većnici su razmatrali i predlog Plana detaljne regulacije „Izvor – Sveti Jovan“, set odluka vezanih za utvrđivanje poreza na imovinu, Odluku o realizaciji Budžeta u delu planiranih rashoda za usluge socijalne zaštite za iduću godinu, odluke o socijalnoj zaštiti, Rešenje o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i  obrazovanja Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“.

Na dnevnom redu sednice bilo je i razmatranje Programa korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja, Programa mera za unapređenje uslova života na teritoriji grada Pirota kao i Programa korišćenja sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Po završetku sednice, u izjavi za medije, svi direktori javnih preduzeća ukratko su predstavili planove poslovanja za 2019. godinu.

Slaviša Svilarov, direktor JP za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta, kaže pored ostalog da će u drugoj polovini 2019. godine pristupiti izradi novog plana grada i uraditi dvadesetak projekata za potrebe grada koji će biti realizovani u narednim godinama.

Rad Toplane u predstojećoj godini karakterišu dve stvari – prelazak Energane na komprimovani naftni gas i blaga korekcija cene, rekao je Bratislav Ćirić, direktor. On je objasnio da se povećanje cena odnosi na smanjenje cena za pravna lica i povećanje cena za stambene prostore, odnosno korekcija odnosa između fiksnog i varijabilnog dela, što na godišnjem nivou neće predstavljati velika odstupanja.

Regionalnu sanitarnu deponiju u narednoj godini očekuje druga faza izgradnje drugog dela deponije, izgradnja hale i instaliranje linija za sekundarnu separaciju, za šta će danas ili sutra biti potpisan ugovor sa Ministarstvom zaštite živote sredine i Gradom Pirotom, najavio je direktor Nebojša Ivanov i dodao da je za ove namene ministarstvo obezbedilo 40.800.000 dinara.

Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ planira povećanje cene od 3%, što bi, prema rečima direktora Zorana Nikolića, trebalo da pokrije inflaciju i porez cene materijala. Za investicije ovog preduzeća planirano je 57 miliona dinara.

Boban Tolić, direktor JP „Komunalac“ kaže da su na sednici imali izmene Programa poslovanja preduzeća s obzirom da su rebalansom budžeta dobili tri miliona dinara za Zimsku službu što su morali da uvrste u svoj Program.

Kada je u pitanju 2019. godina, Tolić ističe da se planira mnogo poslova, predviđeni su prihodi od oko 285 miliona, dobit se planira na oko 900.000, a žele da investiraju i u mehanizaciju za šta se planira oko 36 miliona. Sve svoje cene usluga Komunalac je povećao za 5%.

Gradonačelnik Vladan Vasić se osvrnuo na rad svih javnih preduzeća ističući da u poređenju sa svim gradovima i opštinama u Srbiji mi spadamo u kvalitetnije lokalne samouprave po radu javnih preduzeća. Za ovih desetak godina unapređen je rad javnih preduzeća, naglasio je Vasić i naveo da je Vodovod promenio 30 km vodovodne mreže, grade se kanalizacije u selima, a najveći izazov koji predstoji je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Toplana ima potpuno nov sistem, imamo Energanu Senjak, a planira se i uvođenje novog energenta. Kada je u pitanju Deponija možemo da budemo zadovoljni što je imamo, s obzirom da u svega sedam gradova u Srbiji postoje deponije. U planu je uvođenje primarne separacije otpada, a onda i da se na deponiji uvede i sekundarna separacija, rekao je Vasić.

O ovim i ostalim temama odlučivaće se na sednici Skupštine grada koja je zakazana za petak, 28. decembar sa početkom u 10 časova.

Tagovi: , , , , , ,



Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline