AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 25.03.2019. | objavio Plusonline

0

Gimnazija Pirot jedna od 130 gimnazija u svetu sa oznakom LabelFrancEducation

Gimnazija Pirot danas je dobila značajnu oznaku LabelFrancEducation, koju dodeljuje Ministarstvo inostranih poslova Republike Francuske. 

Ova oznaka kvaliteta dodeljuje se stranim školama sa dvojezičnom nastavom koje razvijaju nejezične predmete na francuskom jeziku i koje rade na širenju francuskoj jezika i kulture u njihovoj zemlji. Ovo priznanje u svetu ima 285 škola, od toga 130 gimnazija.

U Srbiji do sada su oznaku  LabelFrancEducation dobile Treća beogradska gimnazija, OŠ “Vladislav Ribnikar u Beogradu, gimnazije u Novom Sadu i Nišu. Danas i Gimnazija Pirot. 

Svečana sala Gimnazije bila je mala da primi sve zainteresovane koji su želeli da prisustvuju svečanosti dodele priznanja. Svečanosti su prisustvovali NJ.E. ambasador Francuske Frederiko Monolini, načelnica Okruga Dragana Tončić, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa saradnicima, predstavnici Kompanije Tigar Tyres, direktori osnovnih i srednjih škola u Pirotu, predstavnici brojinih institucija, nastavnici i učenici Gimnazije. 

Priredjen je prigodan program uz prezentaciju razvoja dvojezičnog odeljenja, u prethodnih 7 godina, odnosno od 2012. od kada je uvedeno ovo odeljenje.

Usledilo je i svečano otkrivanje table 

Ambasador Frederiko Mondolini tom prilikom se zahvalio kako direktoru i celom nastavnom osoblju Gimnazije, tako i Gradu Pirotu i Kompaniji Tigar Tyres, koji su dali punu podršku razvoju francuskoj jezika u Pirotu, ali i u regionu. Ovo partnerstvo omogućava da Francuski instiut bude prisutan u dvojezičnoj sekciji, ali i u osnovnim školama u gradu. 

Ovo je izuzetna čast za našu školu, rekao je direktor Gimnazije Bratislav Krstić.

  • Ovim naša škola dobija mnogo više od priznanja, dobija mogućnost da učestvuje u raznim obukama za profesore, da konkuriše za inovativne projekte vezane za obrazovanje i da učestvuje na seminarima namenjenim koordinatorima dvojezične nastave. Francuski institut  obezbedio je asistenta za jezik koji će da radi sa našim učenicima i predavačima. Takodje smo i deo školske mreže DELF-a koji će biti organizovan u aprilu, rekao je Krstić.

Ovo je još jedna potvrda izuzetne saradnje koja je višestruko korisna za naš grad, sa ne samo sa francuskom ambasadom, već i Francuskom uopšte. Naravno krenulo je sve dolaskom Mišelina, rekao je Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota. 

 Trenutno Gimnazijalci u dvojezičnom odeljenju nastavu na francuskom slušaju iz matematike, fizike, hemije, biologije, geografije, ustava i prava gradjana i sociologije. 

Tagovi: , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline