Plus Online Android

AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 20.06.2017. | objavio Plusonline

0

Dragan Gejo: Učenici u Pirotu ostvarili dobre rezultate na završnom ispitu; Školska uprava Niš će pomoći svim prosvetarima koji ostaju bez norme!

Povodom plana upisa u srednje škole za predstojeću školsku godinu, kao i povodom završnog ispita osmaka u Jutarnjem programu Naxi Plus radija uključivali smo Dragana Geja, načelnika Školske uprave Niš. Prema njegovim rečima prosveta u Pirotu drži korak i dobar je primer rada što su pokazali i završnim ispitima osmaka ovih dana. Sve je proteklo regularno, direktori škola su zadovoljni rezultatom učenika i biće dovoljno mesta da se deca u Pirotu upišu u željene škole.

 

Planom upisa u srednje škole u Pirotu je jedino Srednja stručna škola nezadovoljna s obzirom da je Ministarstvo prosvete odlučilo da im ove godine odobri upis Muških i ženskih frizera umesto Tehničara za zaštitu životne sredine. Načelnik Školske uprave kaže da Školska uprava podržala Srednju stručnu školu, ali da je tim ministarstva odlučio drugačije.

  • Plan koji je poslala Srednja stručna škola je Školska uprava Niš podržala i poslala u Beograd Ministarstvu prosvete. Međutim njihov tim nije bio zadovoljan i mišljenja su da taj obrazovni profil, Tehničar za zaštitu životne sredine, možda treba kombinovati da ih jedne godine ima, a druge ne. Znam da im nije pravo, ali tim ministarstva je odlučio da svake godine naizmenično imaju pored Polimera i smer ili frizera ili zaštite životne sredine ili nešto treće što škola bude ponudila ili privreda iskazala potrebu, objasnio je Gejo.

On je dodao da se po tom pitanju moraju uzeti u obzir i rezultati učenika sa završnog ispita jer ima dece koja ne bi mogla da iznesu taj nastavni plan i program.

  • Takođe, ne radi se samo o tom obrazovnom profilu, radi se i o broju učenika koji su završili osmi razred. Jednostavno i to treće odeljenje je moglo da se odobri, ali bi bilo prazno, a s obzirom da je to odeljenje četvrtog stepena koje da bi se upisalo učeniku je potreban bolji uspeh u školi i na prijemnom ispitu, onda deca koja recimo ostvare rezultat od ukupno 50 ili 60 poena ne bi imala gde da se upišu, morala bi da idu u drugi grad, istakao je Gejo.

Saradnja sa svim direktorima škola u Pirotu i sa predstavnicima lokalne samouprave je na visokom nivou, kaže načelnik Školske uprave i dodaje da su uvek tu da pomognu nastavnicima koji ostanu bez norme.

Kada je u pitanju završni ispit učenika osmog razreda, na nivou Pirotskog okruga ukupno je osmi razred završilo 780 učenika, od toga procenjuje se da će oko 80 otići u druge gradove, a sa strane će doći oko 50 učenika. Načelnik kaže da će biti puna odeljenja u Gimnaziji, Ekonomskoj i Tehničkoj školi, ali da će se ta popunjenost u nekim odeljenjima kretati između 20 i 30 učenika, ali škola mora da postoji i očekuje da će ministarstvo imati razumevanja za to.

  • Što se tiče nastavnog kadra neće biti većih problema u Pirotu osim kada su u pitanju učitelji. Najavljeno je da će oko desetak nastavnika razredne nastave ostati bez norme i mi smo dužni kao Školska uprava da im nađemo posao u nekoj drugoj sredini i to ćemo raditi u narednom periodu, rekao je Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš.

 

 

 

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline