AHA Mura Branislav Kostić Direkcija za izgradnju Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 20.03.2017. | objavio Plusonline

0

Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Blagovremenim pregledom do zdravlja i kvalitetnijeg življenja

Petu godinu za redom, 20. mart obeležava se kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke  kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

U svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 žena, a oko 522.000 žena umre. Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u  Srbiji tokom 2014. godine obolelo je 3690 žena od karcinoma dojke, a umrlo 1649 žena. U Pirotskom okrugu u 2014.g. registrovane su 82 novoobolele žene (22,9% svih karcinoma) i 18 umrlih – 1 muškarac i 17 žena (17,3% svih karcinoma).

U zemljama u razvoju registruje se veći broj žena umrlih od raka dojke zbog otkrivanja raka dojke u kasnijoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Broj obolelih žena u našoj zemlji je skoro isti kao drugim zemljama u okruženju. Međutim, prema broju umrlih žena naša zemlja zauzima drugo mesto u Evropi, baš iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke.

Ako se rak dojke rano otkrije visoka je verovatnoća preživljavanja i bolji kvalitet života žena. Zato treba slediti preporuke za rano otkrivanje raka dojke: samopregled dojke, počev od 20. godine, svakog meseca, preventivni klinički pregledi kod izabranog ginekologa, od 30. godine života, jednom godišnje, ultrazvuk dojke i mamografija, od 50. godine života, svake druge godine.
Kod žena mlađih od 45 godina prema indikacijama ginekologa, ako postoji neki od rizikofaktora, metoda izbora ranog otkrivanja raka dojke jeste pored kliničkog pregleda, ultrazvuk dojke zbog same strukture dojke.  O ovoj temi razgovarali smo sa onkologom, dr Dušicom Mijalkoviić u Opštoj bolnici u Pirotu.

Organizovani skrining u Srbiji se trenutno sprovodi u 53 opštine radom stacionarnih i mobilnih mamografa, i u ovim opštinama svaka treća žena starosti od 50 do 69 godina života je pozvana na mamografski pregled.

Od 16.03.2015. i opština Pirot uključila se u sprovođenje organizovanog skrininga raka dojke. Pozivanjem žena starosti od 50 do 69 godina na svake dve godine života na mamografiju, otkriva se rak u ranoj fazi, što svakoj ženi daje šanse za izlečenje, brz oporavak, smanjenje invalidnosti, bolji kvalitet života. U 2016. godini urađene su 1914 mamografije i putem organizovanog skrininga otkrivena su 4 karcinoma dojke.
Ukoliko se rano otkrije, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva.
Neophodno je da žene od 50 do 69 godina starosti kada budu pozvane obavezno se odazovu na skrining mamografiju u okviru organizovanog skrininga ranog otkrivanja raka dojke. U okviru kampanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke organizuje se veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U saradnji sa Domom zdravlja Pirot ZZJZ Pirot organizuje u centru grada promotivne aktivnosti.
Uz vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka dojke može biti sprečen!
Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka dojke.

Tagovi: ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑


  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline