Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 17.04.2019. | objavio Plusonline

0

Da se ne zaboravi značajan deo pirotske istorije – Učenice Gimnazije napravile film o stradanju pirotskih Jevreja i osvojile prvu nagradu na konkursu Ministarstva prosvete i Haver fondacije

Ovih dana objavili smo informaciju da su na konkursu Ministarstva prosvete i Haver fondacije pod nazivom “Holokaust – kultura sećanja” film autorskog tima Gimnazije Pirot osvojio prvu nagradu.

Film su napravile Mina Jovanović, Mina Jocić i Dunja Janaćković, učenice četvrtog razreda, uz pomoć profesora istorije Davora Lazarevića.

Tim povodom danas smo razgovarali sa nagrađenim učenicama i profesorom.

Učenica Mina Jovanović kaže da su ovim filmom želele da ostave pečat na ono što se desilo pre mnogo godina u Pirotu i da su u filmu učestvovali i njihovi drugovi iz škole, a pojavljuje se i jedan mali dečak koji igra ulogu jevrejskog dečaka.

Da bi film uradile što bolje učenice su dodatno istraživale, ali im je puno značilo i ono što su imale priliku da nauče na časovima istorije.

Profesor Davor Lazarević ističe da je ovo veliko priznanje za uloženi trud i da je konkurencija bila ozbiljna. U konkurenciji je bilo preko 160 radova učenika osnovnih i srednjih škola, a žiri je bio sačinjen od profesora dramskih umetnika, likovnih kritičara i arhitekata.

Lazarević dodaje da su na ovom konkursu učestvovali i prošlče godine, kada su dobili pohvalu, što je bio podstrek da ove godine to urade još bolje. S obzirom da se radi o filmu u trajanju do tri minuta, bili su u dilemi koji događaj da prikažu.

Prema rečima Lazarevića film govori o hapšenju i deportaciji pirotskih Jevreja i o jednom jevrejskom dečaku koji je uz pomoć Piroćanaca spašen tokom sedam dana koliko su Jevreji proveli u Sokolani Gimnazije u Pirotu.

Snimanje i montažu filma uradio je Miloš Stojanović, a ulogu jevrejskog dečaka je odigrao šestogodišnjak Ilija Stamenović.

Svečana dodela nagrada biće upriličena u Beogradu 23. aprila.

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline