AHA Mura Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje ORK Pirot OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 12.06.2019. | objavio Plusonline

0

ČUVARI TRADICIJE! Kivica, Manda i Neško: Sačuvati vrednosti iz pirotske prošlosti, da bi nam vreme koje dolazi bilo srećnije!

Vremena se menjaju, Pirot je odolevao kroz vekove, gradili su ga i rušili i Rimljani, Turci …  U viševekovnoj istoriji, od propasti Rimskog carstva i dolaska Slovena na Balkan, u prošlosti pirotskog kraja razlikovali su se periodi vizantijske, bugarske, srpske i turske uprave.

U  serijalu “Čuvari tradicije” nastojaćemo da sa našim sugradjanima govorimo o prošlosti Pirota. Naši sagovornici biće pre svega ljudi koji su živeli tokom prve polovine 20 veka i koji se sećaju tragova prošlosti, Pirota iz vremena braće Cekić, Misirlica, Mite Gage, iz vremena okupacije pod Bugarima, načina života mladih, igranki na Sarlahu, u parku Gimnazije, o kulturi, sportu, o zanatima, kafanama…

      U uvodu ovog serijala, kratko podsećanje na Pirot kroz vekove !

………………………………………………………………………..

Grad dobija na važnosti pred kraj 14. veka, kao pogranična srpsko-bugarska tvrđava. No, pred Kosovsku bitku grad je porušen i više nikad nije stekao važnost jednog velikog utvrđenja. Pirot je pao pod osmansku vlast 1444. godine. Prvi popis, s početka vladavine sultana Sulejmana Zakonodavca, pominje u gradu 142 muslimanska domaćinstva (od čega 40 novopreverenih) i 23 neoženjena muškarca, dok je hrišćana bilo 23 domaćinstva i 3 udovice. U 16. veku zanatlije su bile isključivo muslimani. Pominju se sarači, kožari, potkivači, krojači,  kasapi, mesari, kovači, šapudžije, mutapdžije, berberi, zlatari, obućari, sapundžije, bakali, čizmari i drvodelje. Među hrišćanima jednom su zabeleženi grnčar, kasapin i krojač.

Turci su preko noći 27/28. decembra 1877. napustila sva  utvrđenja, a onda i sam Pirot. Narod je oduševljeno dočekao oslobodioce, koji su ušli u Pirot 28. decembra 1877. Po oslobođenju Pirot dobija Pozorišnu družinu 1889. godine, pevačko društvo “Momčilo” 1888. godine, a Pirotska čitaonica, koja je osnovana 70 ih godina XIX veka, nastavlja svoj rad. Pirot je dobio javnu biblioteku.. Osnovane su pored osnovne i srednje škole, najpre Trgovačko zanatlijska, a zatim Gimnazija, a time je rastao i broj pismenih ljudi. U takvim uslovima počinju i prvi koraci štampe i novinarstva u Pirotu, a uporedo sa njim razvijalo se i štamparstvo. Prva štamparija osnovana je 1894. godine.

Oslobođenje Pirota u Prvom svetskom ratu predstavlja jednu od poslednjih faza oslobođenja Srbije u Velikom ratu Kada je bugarska vojska napustila Pirot 27. septembra 1918. godine, građani su osnovali Narodnu odbranu koja je bila uspostavljena srpska vlast a i organizovali su odbor za doček oslobodilaca.

Za vreme rata, 8. aprila 1941. Pirot su okupirali Nemci. Nastupila je brza kapitulacija kraljevske jugoslovenske vojske a zatim je došla bugarska vojska u Pirot koja je pod zaštitom Nemaca, u noći 29. aprila ušla u Pirot.

Po ovlašćenju generala Popova iz Pirota, 6. septembra 1944. kolima je u Petrovac došla jedna delegacija u čijem sastavu su bili jedan pukovnik, potpukovnik i major. Posle kratkih pregovora odlučeno je da se Bugari povuku iz Pirota. Do dolaska partizana bugarske jedinice su držale front. Ubrzo je u Pirot stigao jedan deo Nišavskog odreda za održavanje reda. Ovim događajima završeno je oslobođenje Pirota i otpočelo formiranje narodne vlasti.

………………………………………………………………………

 O vremenima kada su bili mladi, razgovarali smo sa profesorom Jovicom Jovanovićem Kivicom,  Tomislavom Manićem Mandom, novinarom i bivšim prvim predsednikom demokratske Opštine Pirot u novijoj istoriji Tomislavom G. Panajotovićem i profesorom Neškom Madićem.

 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline