Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 12.06.2019. | objavio Plusonline

0

ČUVARI TRADICIJE! Kivica, Manda i Neško: Sačuvati vrednosti iz pirotske prošlosti, da bi nam vreme koje dolazi bilo srećnije!

Vremena se menjaju, Pirot je odolevao kroz vekove, gradili su ga i rušili i Rimljani, Turci …  U viševekovnoj istoriji, od propasti Rimskog carstva i dolaska Slovena na Balkan, u prošlosti pirotskog kraja razlikovali su se periodi vizantijske, bugarske, srpske i turske uprave.

U  serijalu “Čuvari tradicije” nastojaćemo da sa našim sugradjanima govorimo o prošlosti Pirota. Naši sagovornici biće pre svega ljudi koji su živeli tokom prve polovine 20 veka i koji se sećaju tragova prošlosti, Pirota iz vremena braće Cekić, Misirlica, Mite Gage, iz vremena okupacije pod Bugarima, načina života mladih, igranki na Sarlahu, u parku Gimnazije, o kulturi, sportu, o zanatima, kafanama…

      U uvodu ovog serijala, kratko podsećanje na Pirot kroz vekove !

………………………………………………………………………..

Grad dobija na važnosti pred kraj 14. veka, kao pogranična srpsko-bugarska tvrđava. No, pred Kosovsku bitku grad je porušen i više nikad nije stekao važnost jednog velikog utvrđenja. Pirot je pao pod osmansku vlast 1444. godine. Prvi popis, s početka vladavine sultana Sulejmana Zakonodavca, pominje u gradu 142 muslimanska domaćinstva (od čega 40 novopreverenih) i 23 neoženjena muškarca, dok je hrišćana bilo 23 domaćinstva i 3 udovice. U 16. veku zanatlije su bile isključivo muslimani. Pominju se sarači, kožari, potkivači, krojači,  kasapi, mesari, kovači, šapudžije, mutapdžije, berberi, zlatari, obućari, sapundžije, bakali, čizmari i drvodelje. Među hrišćanima jednom su zabeleženi grnčar, kasapin i krojač.

Turci su preko noći 27/28. decembra 1877. napustila sva  utvrđenja, a onda i sam Pirot. Narod je oduševljeno dočekao oslobodioce, koji su ušli u Pirot 28. decembra 1877. Po oslobođenju Pirot dobija Pozorišnu družinu 1889. godine, pevačko društvo “Momčilo” 1888. godine, a Pirotska čitaonica, koja je osnovana 70 ih godina XIX veka, nastavlja svoj rad. Pirot je dobio javnu biblioteku.. Osnovane su pored osnovne i srednje škole, najpre Trgovačko zanatlijska, a zatim Gimnazija, a time je rastao i broj pismenih ljudi. U takvim uslovima počinju i prvi koraci štampe i novinarstva u Pirotu, a uporedo sa njim razvijalo se i štamparstvo. Prva štamparija osnovana je 1894. godine.

Oslobođenje Pirota u Prvom svetskom ratu predstavlja jednu od poslednjih faza oslobođenja Srbije u Velikom ratu Kada je bugarska vojska napustila Pirot 27. septembra 1918. godine, građani su osnovali Narodnu odbranu koja je bila uspostavljena srpska vlast a i organizovali su odbor za doček oslobodilaca.

Za vreme rata, 8. aprila 1941. Pirot su okupirali Nemci. Nastupila je brza kapitulacija kraljevske jugoslovenske vojske a zatim je došla bugarska vojska u Pirot koja je pod zaštitom Nemaca, u noći 29. aprila ušla u Pirot.

Po ovlašćenju generala Popova iz Pirota, 6. septembra 1944. kolima je u Petrovac došla jedna delegacija u čijem sastavu su bili jedan pukovnik, potpukovnik i major. Posle kratkih pregovora odlučeno je da se Bugari povuku iz Pirota. Do dolaska partizana bugarske jedinice su držale front. Ubrzo je u Pirot stigao jedan deo Nišavskog odreda za održavanje reda. Ovim događajima završeno je oslobođenje Pirota i otpočelo formiranje narodne vlasti.

………………………………………………………………………

 O vremenima kada su bili mladi, razgovarali smo sa profesorom Jovicom Jovanovićem Kivicom,  Tomislavom Manićem Mandom, novinarom i bivšim prvim predsednikom demokratske Opštine Pirot u novijoj istoriji Tomislavom G. Panajotovićem i profesorom Neškom Madićem.

 

Tagovi: , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline