Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo Zoran Nikolic ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 21.03.2019. | objavio Plusonline

0

Bugarski zdravstveni medijatori prezentovali program “Zdravlje i obrazovanje za sve”

Zdravstveni medijatori iz Montane održali su juče i danas radne sastanke sa svojim kolegama u Zaječaru i Pirotu. Sastanci su održani  u okviru završne faze programa ZOV (HEA)  Zdravlje i obrazovanje za sve , uz podršku bugarsko-švajcarskog programa saradnje. Pored članova Nacionalne mreže zdravstvenih medijatora (NNHM) iz Montane, u studijsko putovanje uključeni su zdravstveni stručnjaci koji rade sa ugroženim zajednicama na terenu, predstavnici jedinice za upravljanje projektom i lokalne opštine.

Glavne teme na kojima su bugarske i srpske kolege radile zajedno su razmena ideja, predstavljanje dobrih praksi vezanih za poboljšanje pristupa zdravstvenim uslugama, obrazovanju i socijalnim uslugama za marginalizovane grupe.

Zdravstveni medijatori iz Montane su izabrani da podele svoja iskustva zbog dobrih rezultata koje su postigli u svom radu na programu ZOV. NNHM je među partnerima opštine Montana u komponenti „Zdravlje“ projekta. Ciljevi projekta su fokusirani na prevenciju zdravlja, profilakse i stvaranje boljeg pristupa zdravstvenim uslugama za marginalizovane zajednice sa fokusom na Rome. Posebna pažnja se posvećuje planiranju porodice i zdravstvenoj zaštiti majki i dece, rekla je doktorka Radosveta Stamenkova, izvršna direktorka projekta iz Montane.

Program ZOV završava svoj rad 2019. godine, ali će se aktivnosti održavati i nadograđivati u okviru projekta Udruženje bugarskog planiranja porodice i seksualnog zdravlja (BFPA) čiji su stručnjaci konsultanti Programa ZOV u svim svojim tekućim programima.

Novi projekat BFPA podržan je programom “Merck za majke” koji će trajati do 2021. godine u Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji, a Montana, Zaječar, Beograd, Obrenovac i Pirot su deo projektnih lokacija, rekao je tom prilikom Nenad Bosiljčić, projekt menadžer SRH Serbia. Prema njegovim rečima, ovo jeste završna faza projekta “Zdravlje i obrazovanje za sve”, ali u isto vreme  počinje i novi projekat “Moje telo, moja prava” koji se u Srbiji implementira preko Asocijacije za seksualno i reprosuktivno zdravlje u Srbiji

Radmila Nešić, koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi Pirot kaže da će bugarskim partnerima predstaviti primere dobre prakse u Pirotu. 

  • Upoznaćemo ih sa Lokalnim akcionim planom za Rome i Romkinje, aktivnostima Saveta za zdravlje, radom zaštitnika prava pacijenata, zdravstvenog medijatora, ali i svim merama koje Gradska uprava sprovodi u cilju poboljšanja položaja Roma upošte, posebno romske dece, kaže Nešićeva. 

U planu je uzvratna poseta Bugarskoj, u aprilu, kojom prilikom će srpski partneri posetiti  Sofiju i Montanu. Oni će se na licu mesta upoznati s radom medijatora na tri lokacije projekta „Kompleksni pristup za uključivanje Roma u opštini Montana“ – naselja Ogosta i Košarnik, kao i selo Gabrovnica, gde se odvijaju zdravstveno-obrazovne aktivnosti , medicinske aktivnosti i održavaju se pregledi u zdravstvenim konsultantskim centrima otvorenim u okviru projekta. 

Tagovi: , , , ,Komentari su zatvoreni.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline