Gomex

AHA Mura Boban Tolić Dom kulture FK Radnički Pirot Gimnazija JP "Gradska toplana" JP "Komunalac" JP Vodovod i kanalizacija Karate KK Pirot KMF Pirot NALED obrazovanje OŠ "8. septembar" Politika Rodoljub Ćirić Tigar ad Uroš Mijalković Vladan Vasić vremenska prognoza zdravstvo ŽKK Gimnazijalac ŽRK Pirot
Društvo

Objavljeno 11.08.2014. | objavio Plusonline

0

Belo Polje vs Sukovo

Meštani Belog Polja pokrenuli su inicijativu da se u predstojećoj školskoj godini otvori istureno odeljenje škole “8.septembar” u objektu koji je nedavno izgrađen. Boban Nikolić, član Opštinskog veća resorno zadužen za oblast vanprivrede, kaže da je inicijativa meštana potekla na osnovu činjenice da je u ovom selu veliki broj dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

-Na udaljenosti od nekoliko kilometara je osmogodišnja škola u Sukovu, koja je takođe deo škole “8.septembar” Meštani Belog Polja su hteli da se razmotri mogućnost, da se u novom objektu, koji je prema njihovim zahtevima napravljen,  pokrene nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda. Razlozi meštana  su pre svega njihova želja da deca ne idu u škole u Sukovu ili u gradu već u blizini svog naselja, što  ima logike. Potrebno je napraviti elaborat, dostavljen je i spisak dece koja su dostigla uzrast za školu. Ovih dana  razgovarali smo sa predstavnicima mesne zajednice Sukovo jer je prvobitna ideja ukazivala na to da treba razmišljati da u Sukovu ostane nastva od petog do osmog razreda, a da nastava od prvog do četvrtog razreda bude organizovana u Belom Polju, sa čim se ne salžu meštani Sukova, iako je mali broj dece koji pohađaju nastavu do četvrtog razreda. Mi imamo  pregled situacije i analiziramo zahtev meštana Sukova  da se zadrži  nastava od  prvog do četvrtog razreda, kao  i novi momenta  da se ovaj vid nastave organizuje i u Belom Polju –kaže Nikolić.

Škola “8.septembar” razmotriće u narednom periodu zahtev meštana Belog Polja. Neophodno je napraviti elaborat, analizirati situaciju preko Školske uprave, odnosno  nadležnog ministarstva koje obezbeđuje sredstva za finansiranje odeljenja, dodaje Nikolić.

-Ovih dana objekat koji je izgrađen u Belom Polju dobiće i upotrebnu dozvolu i vidćemo da li je čitava stvar zrela da se tu organizuje i nastava od prvog do četvrtog razreda. Mi moramo,  hoćemo i pokušavamo na sve načine da reagujemo i na zahteve meštana, tako je bilo i sa predstavnicima  Belog Polja  za otvaranje vrtića, međutim kasnije smo videli da nema potencijala da radi kapacitetom koji je neophodan. Sada je ovo novi pokušaj da škole u Sukovu i Belom Polju dobiju najbolja rešenja koja će biti prihvatljiva za sve a pre svega za decu koja pohađaju nastavu ili potencijalno treba da pohađaju nastavu. Napravićemo  sve potrebne analize u  da bismo usmeravali naše odluke-kaže Nikolić.

Situacija sa isturenim odeljenjima u svim selima je loša jere je sve manje dece, i u gradu pa i uselima. Ima roditelja kojima je zgodno  ili prihvaltjivo da decu dovedu u grad. Zbog malog broja dece u selima se  stvaraju kombinovana odeljenja  i ta situacija će i globalno biti rešavana jer ima  niz pozicija gde su isturena kombinovana odeljenja sa nekoliko đaka,  što je praktično za Ministarstvo veliki trošak, napominje Nikolić.

U našu redakciju stiglo je i saopštenje Mesne zajednice sela Sukovo, vezano za inicijativu za opstanak prva četri razreda osnovne škole u ovom selu

Tagovi: ,Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top ↑

  • Prijatelji Plus radija i portala Plusonline